Foto van de trouw en feestlocatie

Geschiedenis Dam 2

Uit: de unieke cd-rom met circa 2500 pagina’s informatie, waaronder alle afleveringen van het blad ‘Anno 1961’, uitgebracht ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Vereniging Vrienden van het Zaanse Huis.

Hieronder zijn alle stukjes over het gebouw Dam 2 na 1996 verzameld. Nog meer over het gebouw kunt u vinden in het blad Zaans erfgoed van bovengenoemde vereniging.

27 maart Het pand 'Dam 2' te Zaandam moet een horeca-centrum van allure worden; althans dat meent exploitatiemaatschappij De Purmer. Daarmee zijn oudere voornemens om Dam 2 (een ontwerp van Immink, lange tijd bekend als hotel Suisse) te slopen van de baan, terwijl ook plannen er een Club voor Industriëlen in te vestigen, achterhaald zijn.

11 juli De gemeenteraad van Zaanstad ging akkoord met de verkoop van het pand Dam 2 aan projectontwikkelaar De Purmer bv. In het pand moet een' multi-functionele horecagelegenheid' komen, bij voorkeur een Grand Café. De projectontwikkelaar krijgt een gemeentelijke subsidie van zeven ton voor de restauratie van het pand. Daar waren de raadsfracties ongelukkig mee, maar desondanks stemden zij in met de verkoop. De gemeente zelf was financieel niet in staathet pand te restaureren; de verkoop-constructie met De Purmer was volgens de fracties de enige mogelijkheid om het pand een gemeentelijk monument) te behouden.

10 november In het pand Dam 2 te Zaandam – een ontwerp van Zaandams stadsarchitect L.J. Immink en thans een gemeentelijk monument wordt door exploïtatiemaatschappij De Purmer een grand café, een bistro en een feestzaal gevestigd. Met de renovatie/verbouwing is een bedrag van circa 2,7 miljoen gulden gemoeid.

6 april Bij de restauratie van het pand Dam 2 te Zaandam werd een aantal muurschilderingen gevonden. Enkele geschilderde landschappen, met hier en daar groepjes mensen, kwamen te voorschijn toen de wandbetimmering werd gesloopt. Het was nog niet duidelijk of de - vooral door brand gehavende - schilderingen na de voltooiing van de restauratie in het zicht blijven.

18 februari Met de opening van Grand Café Le Barrage werd de restauratie van het monumentale pand Dam 2 te Zaandam voltooid. De Zaandamse Dam ontwikkelt zich in snel tempo tot horeca-centrum; met regelmaat valt de aanduiding 'Zaans Leidseplein'.

Wat is in het jaar 2004 van het gebouw ‘Dam 2’ geworden ?

Het pand 'Dam 2' te Zaandam kan nog steeds een horeca-centrum van allure worden en ook een club voor Industrieelen. In het pand is nu een' multi-functionele horecagelegenheid' gekomen. Een grand-cafe restaurant: Humphrey’s Restaurant . En in de bovenzaal “SERAH ARTISAN” een zaal voor verschillende soorten bijeenkomsten.